In ten years the Enoturismo in the Douro is a reality - [PJ]

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Mario Ferreira
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In ten years the Enoturismo in the Douro is a reality - [PJ]

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This Article on Wine-Travel in the Douro Valley was published by "O Primeiro de Janeiro", a newspaper from the north of Portugal. Below please find its rough translation to english using Google :) /Mario.

URL: http://www.oprimeirodejaneiro.pt/?op=ar ... 3098cc34b4
Image - January/2006.

"Em dez anos o enoturismo no Douro é uma realidade"

A Associação Rota do Vinho do Porto foi criada há sete anos para potenciar o enoturismo no Alto Douro Vinhateiro e para o presidente Paulo Outeiro são precisos mais dez para que o número de turistas cresça exponencialmente nesta região. "Tudo demora o seu tempo. Há sete anos não havia sequer quintas abertas com prova de vinhos nem hotéis nas principais cidades das margens do Douro", comentou ao JANEIRO Paulo Outeiro, confiante que os responsáveis da região estão a tomar as decisões certas ainda que tardiamente.

O presidente da associação compara o crescimento do enoturismo no Douro com o aproveitamento turístico das caves do Vinho do Porto em Gaia, usadas durante centenas de anos apenas como armazéns. "Assim como os proprietários das caves demoraram anos a tirar proveito turístico dos armazéns, os donos das quintas só agora estão a perceber que o enoturismo pode ser outra fonte de rendimento", explica. Até que todo um circuito turístico seja montado, reconhece que é preciso um grande investimento e reclama a intervenção da Secretaria de Estado do Turismo.

A primeira fatia deverá ser encaminhada para o Instituto de Estradas de Vila Real, que está há três anos para colocar a sinalização que delimite geograficamente a Rota do Vinho do Porto. As placas já existem, mas estão guardadas "lamentavelmente" num armazém até que haja financiamento para a sua colocação. Depois falta, segundo Paulo Outeiro, um incentivo para que os turistas que sobem o Douro de barco não regressem ao Porto no mesmo dia com um passeio num comboio turístico. "A grande maioria dos turistas compra uma lembrança e deixa a região no dia em que chega", repara o presidente da associação.
Last edited by Mario Ferreira on Fri Feb 03, 2006 6:30 pm, edited 7 times in total.
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"In ten years the enoturismo in the Douro is a reality"

the Association Route of the Wine of the Port was created has seven years to harness the enoturismo in the High Douro Vinhateiro and for president Paulo Outeiro ten are necessary more so that the tourist number grows exponentially in this region. "All delay its time. It has seven years not fifth had at least opened in test of wines nor hotels in the main cities of the edges of the Douro ", commented to JANEIRO Paulo Outeiro, confident that the responsible ones of the region are to still take the decisions certain that delayed.

The president of the association compares the growth of the enoturismo in the Douro with the tourist exploitation of only digs them of the Wine of the Port in Gaia, used during hundreds of years as warehouses. "As well as the proprietors of you dig them had delayed years to take off advantage tourist of the warehouses, the owners of fifth now only are to perceive that the enoturismo can be another source of income", it explains. Until all a tourist circuit is mounted, it recognizes that a great investment is necessary and complains the intervention of the State secretary of the Tourism.

The first slice will have to be directed for the Institute of Roads of Real Village, that is has three years to place the signalling that geographically delimits the Route of the Wine of the Port. The plates already exist, but they are kept "lamentavelmente" in a warehouse until it has financing for its rank. Later lack, according to Paulo Outeiro, an incentive so that the tourists who go up the Douro of boat do not return to the Port in the same day with a stroll in a tourist convoy. "the great majority of the tourists purchase a souvenir and leaves the region in the day where it arrives", it repairs the president of the association.
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